jelles home
jelles home

Fokkerij

Stal Jelle's home draagt de fokkerij van het Arabo-Friese sportpaard een warm hart toe.  Regelmatig fokken zij veulens met eigen merries uit de beste bloedlijnen.  Daarnaast beschikt stal Jelle's Home over twee prachtige dekhengsten welke voor geheel nieuw bloed zorgen binnen het Arabo-Friese ras. Hieronder een beschrijving van beide dekghengsten en de Fokkerij in zijn algemeenheid.

 

Dekhengsten:

 

Topspeed Aswan

50% Arabier (Gevade Axe Arabe) 50% Fries


Stokmaat: 163 cm

Geboren: 25-05-2008

 

Deze prachtige hengst brengt een geheel nieuwe bloedlijn binnen het Arabo-Friese ras! Met 50% Arabisch bloed en 50% Fries bloed is deze hengst een geweldige combinatie van Friese elegantie en Arabisch temperament.

 

Topspeed Aswan kwam in 2012 als enige door de keuring van het EAFS en werd definitief goedgekeurd en opgenomen in het T-boek na een bijzonder mooi resultaat in het verrichtingsonderzoek in 2013. Zijn eindrapport spreekt over een hengst met bijzonder veel souplesse, wendbaarheid en bewerkbaarheid en een uitzonderijk karakter!

 

Topspeed Aswan wordt uitgebracht in de dressuur en wordt daar met grote regelmaat zeer hoog geplaatst. Zowel onder het zadel als in de koets is hij bijzonder werklustig.

 

De vaderlijn van deze hengst is zuiver 'vreemd' Arabisch bloed, weliswaar in zeer verre voorouders verwand aan de 'Hamid'-lijn, maar bloedaansluiting zorgt hierdoor voor stabiliteit in de fokkerij. De moederlijk van Topspeed Aswan is zuiver Fries (Jelly fan Pier's Hiem). De vaderlijn van moederszijde is 'Jochem'.

 

Kortom: een bijzonder fraaie hengst met een werkelijk TOP karakter en een geheel nieuwe bloedlijn! 

 

Jelle van Jelle's Home

50% Orlov Trotter (Topspeed Perry) en 50% Arabo-Fries

 

Stokmaat: 165 cm

Geboren: 19-04-2009

 

Deze prachtige elegante hengst voert 50% Orlov Trotter en 50% Arabo-Fries bloed. Een geweldige combinatie die heeft geresulteerd in elegantie, sportief vermogen en een geweldig karakter.

 

Jelle wordt uitgebracht in de dressuur en gooit daar vaak hoge ogen. Hij is bijzonder werkwilig , enorm leergierig en beschikt over een groot sportief vermogen. ZIjn prachtige gangen gecombineerd met een mooie balans zijn opvallend.

 

De vaderlijn van deze hengst is Orlove Trotter bloed. Vader Topspeed Perry heeft zij sporen ruimschoots verdiend en zich uitermate geschikt bewezen. De vaderlijn aan moederszijde is Yk Dark Danilo. Tevens een hengst die zijn kwaliteiten meer dan ruimschoots heeft bewezen in de afgelopen jaren. Moeder Dark Dream maakt reeds jaren deel uit van het succesvolle vierspanteam van stal Jelle's Home dat internationaal wordt uitgebracht in de gecombineerde mensport.

 

Kortom: een prachtige hengst met een geweldig karakter met veel sportpotentieel!

 

Louigi

 

50% Orlov Trotter ( Topspeed Perry) en 50% Arabofries 

 

Stokmaat : 1.65 meter

Geboren op : 11-07-2011

 

Als veulen viel Louigi al snel op door zijn actieve en speelse gedrag, maar ook door zijn sterke aanhankelijkheid in de omgang en zijn ruim gedragen draf.

 

In maart 2015 is Louigi voorgebracht op de hengstenkeuring waar hij ook aangewezen is als dekhengst voor het Arabofriezen stamboek. 

Zijn dressuuropleiding verloopt gunstig en hij zal dit jaar worden uitgebracht in de dressuursport.

 

In het jury rapport werd Louigi beschreven als : "Chique rassige hengst die goed in het rechthoekmodel staat. Sprekend hoofd.

De hals is lang en hij heeft een mooie schoft schouder partij.

De rug is goed van lengte en bespierd. Het beenwerk komt hard en droog over. De stap is ruim en soepel en ook de draf is ruim."

 

Kortom: Wederom eenzeer  werkwillige hengst met een uitzonderlijk karakter.

 

 

Voor meer informatie over beide hengsten kunt u contact op nemen met stal Jelle's Home of KI-station Schreven (0031(0) 495 521 472).

 

 

 

 

Arabo Fries

 

De oorsprong van de Arabo Fries is een vervolgverhaal op de geschiedennis van de zuivere fries. Via doorgedreven selectie werd het Friese paard omgevormd tot een slanker en sportiever dier. Vreemd bloed om dit proces te versneller was en blijft voor het Friese Stamboek en hun leden uit den boze.
Toen de discipline mensport in de jaren '60 opkwam, startten minstens 10 deelnemers met twee/ en vierspannen zuivere Friezen. Een van hen was de bekende Tjeerd Veldstra die met een Fries team bijna Wereldkampioen werd in Haras du Pin, maar op een paar 100 m van de finish verdween alle hoop op deze titel vanwege het ontoereikende uithoudingsvermogen van zijn Friezen. De frustratie was zo groot dat niet alleen Veldstra maar ook nagenoeg alle andere menners overschakelden op warmbloeden.

 

Deze ontwikkeling was niet alleen schadelijk voor de reputatie van Friezen in topsport. Ook vele Friezenliefhebbers, voelden zich vreselijk omdat sindsdien hun favoriete paardenras in diskrediet werd gebracht en afgedankt voor topsport.

 

Herintroductie Arabisch Bloed

 

Het was duidelijk dat de weg van de selectie naar de oude roots een te traag proces was en enkele liefhebbers kwamen op het idee om dit te versnellen door Arabisch bloed in te kruisen op zorgvuldig geselecteerde Friese merries (hardwerkende Friezen met gouden karakter). Na grondige studie selecteerden ze enkele zuivere woestijnarabieren om het uithoudingsvermogen te kunnen verbeteren. Deze nieuwe instroom van hetzelfde Arabisch bloed van ongeveer twee eeuwen geleden was een riskante onderneming die tal van gevolgen had.
De gemoederen laaiden hoog op! Het was zelfs zo erg dat de eerste pionier, Professor Hillner moest vluchten naar Duitsland. Enkele mensen die dachten dat het Friese paardenras onteerd was, probeerden zijn hele stal te vergiftigen. Ze konden echter niet bij het waardevolle veulen Ras komen, zoon van de beroemde Arabier Gharib en de Friese modelmerrie Gelbricht (tevens moeder van de legendarische hengst Hearke 254). Dit veulen groeide verder op in Duitsland, net zoals het mooie merrieveulen Rachel, dochter van dezelfde beroemde Gharib en Diana van Rusticana, een zeer goede stermerrie met mooi oud bloed uit stam 103.

 

Een andere initiatiefnemer was Dhr. Rudolph Krudop, een echte mensport-fan en tevens rechter bij wedstrijden. Na het betreurenswaardige plotse overlijden van deze fokker gingen deze bleef een deel van deze paarden in Duitsland bij Günter Klein en andere gingen naar het Menteam Schrijvers/Aerts.
De paarden van Hillner werden overgenomen door Cor Driessen (1986), een zeer actief lid van het NRPS-stamboek. Cor's broer Jan Driessen was een fervente liefhebber en kenner van zuivere Friezen en was oprichter en lange tijd Voorzitter van de Friezenvereniging in Zwitserland, Frankrijk en Luxemburg. Hij had veel ervaring aangezien hij sinds het begin van de jaren '80 zuiver Friese wedstrijdspannen sponsorde. Hij volgende een groot aantal paarden in de sport en leerde zo welke bloedlijnen beter presteerden dan andere. Het zijn net de best presteerden lijnen die gebruikt geweest zijn voor de veredelingskruising.

 

bron: www.eafs.be

 

Bij Jelle’s home worden af en toe veulens gefokt uit de eigen merries. Onze eigen merries beschikken allen over uitstekende bloedlijnen en hebben hun kunnen in de sport bewezen. Uiteraard wordt er zeer zorgvuldig gekozen uit de diverse goedgekeurde dekhengsten. De eerste zelfgefokte hengst van Jelle’s home ‘Jelle’ (Dark Dream x genaamd is een arabofries gekruist met een Orlovdraver en heeft inmiddels zijn eerste ervaring in de koets opgedaan. Andere nakomelingen zijn nog wat te jong om al te worden beleerd maar zijn wel veelbelovend.