jelles home
jelles homejelles homejelles home

GEWELDIG RESULTAAT HENGSTENKEURING

 

'Twee hengsten Jelle's home doorverwezen naar het verrichtingenonderzoek'

 

bron: eafs

 

25 maart 2012 Twee Arabo-Friese en vier T-boekhengsten boden zich aan voor de jaarlijkse hengstenkeuring van het Europese Arabo-Friezen Stamboek. Twee hengsten uit totaal nieuwe bloedlijnen werden aanvaard. De jury opteerde voor invoer van een nieuwe Arabische lijn via Gevada Axe Arabe én draversbloed via de Orloff-trotter Topspeed Perry.

 

Editie 2012 was de eerste hengstenkeuring die het stamboek in België organiseerde. EAFS koos hiervoor de riante instellingen van dressuurstal QC Stables in Sint-Niklaas. De keuring vond plaats onder een pril lentezonnetje en het talrijk opgekomen publiek genoot van een goedgevuld dagprogramma met drie bezichtigingen van de kandidaten afgewisseld met een gevarieerde show met Arabo-Friese paarden. Zo bracht Ismaël Nijst een dressuurdemo aan de lange teugels met de hengst Vredestichter en toonde Christiaan Provoost met Maestro aangespannen wat wij dienen te verstaan onder aanleuning, hulpen, verruiming en verzameling. Odin, de nieuwe aanwinst voor het stamboek, die één dag eerder zijn verrichtingsonderzoek succesvol afsloot, bracht met Margreet Zwaagstra een kür op muziek. Odin werd nadien gehuldigd als stamboekhengst. Dark Laes en Dark Tjimme brachten een pas de deux. Ook Dark Waterspoon, de enige geselecteerde van de keuring in 2010, bracht een demo. Het showgedeelte werd afgesloten met een gesmaakte Pat Parelli-voorstelling verzorgd door Willy Hooyberghs, Marcel Verschueren en Marc Damen.

 

Het Arabo-Friese stamboek is een relatief jong stamboek en bestaat nog maar zes jaar. Het huidige hengstenbestand, dat ondertussen uit vijftien vaderpaarden bestaat, wordt hoofdzakelijk gevormd door afstammelingen van de Arabische Volbloeden Hamid en Garib. Ondertussen bieden de tweede en derde generatie Arabo-Friezen zich aan voor de fokkerij en wil het stamboek haar aanbod aan dekhengsten verruimen. Daarom opteerde het jurykorps, bestaande uit de heren Jan ter Mors, Jos van de Wal en Bernd Fuchs, voor de aanvaarding van de T-boekhengsten Jelle en Topspeed Aswan.
Jelle draagt via zijn moeder Dark Dream 12,50 % Arabo-Fries bloed (MV: Yk Dark Danilo), 37,50 % Fries bloed via GMV Hearke 254P en 50% Orloff-draver via zijn vader Topspeed Perry. De tweede geselecteerde hengst, Topspeed Aswan, is een 50/50 product. Zijn moeder is de Friese merrie Jelly fan Pier's Hiem (V: Jochem). De vader van Topspeed Aswan is de volbloed Arabier Gevada Axe Arabe.

 

Louis Groenen uit Neerpelt is eigenaar van beide hengsten en is buitengewoon gelukkig met de selectie:

 

"Het is voor ons een bijzonder succesvol weekend geweest. Van de drie hengsten die wij voorbrachten zijn er twee aanvaard. Wij willen vooral sport- en gebruikspaarden fokken en willen het stamboek een warm hart toedragen met de inbreng van onze jonge hengsten. Ik ben flink tevreden met de prestaties van onze hengsten, als je weet dat Jelle nog drie moet worden, hij is geboren op 19 april 2009, en dat hij pas drie maanden geleden betuigd is, dan zie je best wel tot welke prestaties dit paard kan groeien. Uit de Orloff-hengst Topspeed Perry hebben wij nog drie andere veulens gefokt. Ook Topspeed Aswan, die 50% Fries en 50% Arabier is, is nog jong, hij wordt pas vier in april, zijn volle broer Macho doet het bijzonder goed in het vierspan van Sven en zal dit jaar enkele wedstrijden meelopen in het span."

 

Ook Ton Steentjens, inspecteur van het jurykorps, heeft een prettig gevoel na de keuringsdag. "Ja, de keuringsdag was geweldig georganiseerd, het is hier ook een unieke accommodatie voor dergelijke activiteiten. De juryleden die dit al voor het derde jaar voor ons stamboek doen hebben heel goed werk verricht, zij hebben objectief en deskundig gewikt en gewogen en kiezen met deze T-boekhengsten voor een verbreding van de basis. Het is een bijzonder goede zaak om ander bloed in te voeren en ik ben blij met deze keuze."


 

  • GEWELDIG RESULTAAT HENGSTENKEURING
  • GEWELDIG RESULTAAT HENGSTENKEURING
  • GEWELDIG RESULTAAT HENGSTENKEURING
  • GEWELDIG RESULTAAT HENGSTENKEURING
  • GEWELDIG RESULTAAT HENGSTENKEURING
  • GEWELDIG RESULTAAT HENGSTENKEURING
  • GEWELDIG RESULTAAT HENGSTENKEURING
  • GEWELDIG RESULTAAT HENGSTENKEURING
  • GEWELDIG RESULTAAT HENGSTENKEURING
  • GEWELDIG RESULTAAT HENGSTENKEURING